torsdag 6 december 2012

Sankt Nikolaus, sveti Nikola

Idag firar vi sankt Nikolaus inom den katolska kyrkan. Eller Sankta Claus som han heter i de engelskspråkiga länderna och det är han som är ursprunget till tomten kan man säga. I Sverige är det nästan ingen som känner till sankt Nikolaus men i många kristna länder är han ett skyddshelgon som är känd för sin givmildhet. Jag har för mig att han även är ett skyddshelgon inom den ortodoxa kyrkan. Sankt Nikolaus är ett skyddshelgon för bla barn, sjömän, köpmän, fiskare, fattiga och för en del städer runt om i världen. Hans namnsdag är den 6 december och det är då han firas.

Eftersom sankt Nikolaus skyddade barn från det onda, tog hand om de och gav de godis och leksaker så är traditionen den att barn putsar sina stövlar kvällen innan den 6 december och ställer ut stövlarna utanför dörren. Sankt Nikolaus kommer då under natten och lägger godsakerna eller leksakerna i stöveln om man har varit snäll, men har man varit stygg får man en påse valnötter eller som man sa förr i tiden till barnen EN PISKA! fy va hemskt!

När jag var liten var sankt Nikolaus det nästbästa efter tomten. Vi barn putsade våra stövlar och la ut dem på balkongen eller utanför dörren och hoppades på att få godis och inga valnötter. Vi gick även till kyrkan på kvällen för dit kom sankt Nikolaus, helt klädd i vitt med stav i handen och en hög vit hatt på huvudet. Vi barn samlades framför altaret i väntan på våra presenter. MEN sankt Nikolaus kom inte ensam han hade alltid en liten djävul efter sig!! Jo kära ni, en djävul som hette Krampus, en hemsk svart varelse med röda horn och EN SKRAMLANDE KEDJA i handen!!! Han kom inspringandes i kyrkan och sprang runt oss barn och skrek och ville veta vem som varit stygg under året. han skrämd elivet ur oss så vi sprang skrikandes och gråtandes till våra föräldrar. Jag minns att jag något år var så rädd att jag inte ens ville ta emot presenten från Nikolaus! Men det slutade alltid med att sankt Nikolaus hasade ut Krampus ur kyrkan och sa att det bara fanns snälla barn där och att han inte hade där och göra. Idag tror jag inte att det är så vanligt att Krampus kommer och där han fortf finns så är han inte lika skrämmande som då när jag var liten. Fyy för, snacka om trauma i barndomen! Jag minns också att jag och mina kusiner Ivana och Danijela ALLTID fick en stor godispåse var när vi egentligen ville ha leksaker! Men inte gav vi bort godispåsarna till någon annan, nej nej det åt vi upp själva :) ..

aaw jag blir så nostalgisk när jag tänker på gamla minnen och pratar om de. Jag kan riktigt se alla bilder i huvudet och nästan känna dofter också. Saknar den tiden.

aja idag var min stövel tom iaf. fast jag igår försökte förklara för André om sankt Nikolaus så fanns där ändå inget när jag gick upp imorse. trååkigt! Men det här är en tradition som jag kommer ha med mina barn och i de katolska kyrkorna i Sveroge kommer sankt Nikolaus och ger presenter till barnen så då kan vi vara där så de får träffas Nikolaus. :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar