onsdag 27 februari 2013

Värt att veta! - Hjärnblödning

 


True Story!

Sanja var på en grillfest då hon plötsligt snubblade, föll och slog sig väldigt hårt. Hennes vänner hjälpte henne upp och hämtade ny mat till henne. Då hon såg väldigt blek ut och skakade, erbjöd sig hennes vänner att ringa efter ambulans. Men Sanja övertygade alla om att allting var bra, hon har inte ont och det var verkligen inte nödvändigt att ringa efter en ambulans. Hon skyllde snubblandet på sina nya skor och sin klumpighet.  Resten av kvällen roade sig Sanja med ett humör tillsammans med sina vänner.  Senare samma kväll ringde Sanjas man runt till alla vännerna och berättade att Sanja fått åka in till sjukhuset. Kl 23.00 samma kväll dog Sanja på sjukhuset.

Det visade sig att Sanja då hon föll fick en hjärnblödning som följdes av en kraftigare hjärnblödning senare på kvällen. Hade Sanjas vänner kunnat läsa av de olika tecken efter en hjärnblödning och hjälpt henne hade Sanja nu varit vid liv.  

Det är inte alla människor som dör direkt efter en hjärnblödning.  En del hamnar i en "omedveten chocktillstånd", för att överleva behöver de hjälp inom de närmsta 3 timmarna. För att kunna hjälpa en person som precis har fått en hjärnblödning måste man kunna känna igen tecknen efter hjärnblödningen.


ATT KÄNNA IGEN EN HJÄRNBLÖDNING!

1. Be personen att le. (personen kommer inte att kunna le) 

2. Be personen uttala en enkel mening. T.ex "Idag är det en vacker dag." (Personen kommer ha problem att uttala orden ordentligt). 

3. Be personen att ta upp båda armarna. (kommer inte kunna utföra det, eller utför det delvis).

4. Be personen räcka ut tungan ( om tungan viker sig eller om tungan rör sig från en sida till en annan så är även det ett tecken på hjärnblödning. 

Om personen har problem med minst en an dessa punkter ring efter ambulans och beskriv symptomen för ambulanspersonalen. 


Sprid vidare informationen, det kan rädda liv!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar